First slide

DİQQƏT: Düyünü düzgün bişirmədikdə xərçəng olmaq riski yüksək olur - Bişirmə qaydası

27 Jun 2022 rating_stars rating_stars rating_stars rating_stars rating_stars

Alimlər araşdırmalar nəticəsində xəbərdarlıq ediblər ki, dünyada milyonlarla insanın yediyi düyü plovu böyük təhlükə daşıyır.

Əsas yeməklərimizin ən əsas qidası olan düyü bütün dünyada ən çox istehlak edilən qidalardan biridir. Son vaxtlar bahalaşma ilə əlaqədar ərzaq quldurları düyünün içinə plastik və s. Arsen kimi çirkləri qarışdıraraq bazarda daha ucuz qiymətə təklif edir. Mütəxəssislər düyü düzgün bişirilmədikdə xərçəngə və bir çox xəstəliklərə səbəb ola biləcəyini izah ediblər. Beləliklə, düyü necə bişirilir? Cavabları təqdim edirik:

Hamımızın sevərək yediyi düyü plovunu 7-dən 70-ə qədər yanlış bişirdiyimizi göstərən ciddi elmi araşdırma var. Bu araşdırmaya görə, düyüdə yüksək miqdarda arsen var və bu, bişirmə zamanı azalır, lakin mütəxəssislər düzgün bişirilmədikdə arsenik qəbul etdiyiniz barədə xəbərdarlıq edirlər.

Araşdırmalara görə, düyünü nəmləndirmədən bişirmək sağlamlığımıza ciddi təsir edir. Son təcrübələrə görə, su buxarlanana qədər tavada düyü bişirmək üçün ümumi üsul ürək xəstəliklərinə, diabetə və hətta xərçəngə səbəb ola bilər.

Bu şəkildə bişirilməyən düyü şəkər, ürək xəstəlikləri, xərçəng kimi xəstəliklərin qapısını açır.

Tarlada yetişdirilən düyü bir çox pestisidlərə məruz qalır və pestisidlərin istifadəsində ən böyük amil onu həşərat və zərərli bakteriyalardan qorumaqdır. Lakin mütəxəssislər həşəratlara zərər verən pestisidlərin sağlamlığımız üçün zərərli olduğunu bildirirlər. Arsen qalıqları düyünün qablaşdırılmasında dəfələrlə qarşılaşdığımız reallığa çevrilib.

Sağlam düyü yeməyin ən yaxşı yolu onu bir gecə əvvəl suda islatmaq olardı. 

Düyüdə arsen miqdarını ölçən Prof. Maharq 3 fərqli təcrübədən sonra düyü bişirdiyimizi bildirib.

İlk bişirmə texnikası, hamımızın bildiyi kimi, 1 hissə düyü 2 hissə su şəklində sınaqdan keçirilmişdir. Və bu bişirmə nəticəsində arsenin ikinci bişirmə texnikasında 1 hissə düyü 5 hissə su ilə bişirməyə çalışdı. Bu dəfə o, arsenin miqdarının yarıya qədər azaldığını gördü.

Maharq üçüncü bişirmə texnikasını aşağıdakı kimi izah edir. Bu şəkildə bişirilmiş düyü ən təhlükəsiz düyü bişirmə texnikasıdır və hər kəs onu belə bişirməlidir. Düyünü bir gecə əvvəl suya qoyursunuz, ertəsi gün bütün düyüləri yaxşıca yuyub yaxaladıqdan sonra 1 hissə düyüdə 5 hissə suda bişiririk.

Press.az

 

Oxşar xəbərlər
OTACI